Doktorův průvodce po OGame (original verze 1.1a)
+2
Bače
Inzenyr57
6 posters
GForum :: Aliance a Soutěže :: Ogame :: Návody
Strana 1 z 1
Doktorův průvodce po OGame (original verze 1.1a)
Aktualizace na verzi 1.1a + předělání na originální design + lehké opravy chyb a nesrozumitelností by ladam.
Autor: MUDr.Jahoda
Předmluva
Autor: MUDr.Jahoda
Předmluva
- Spoiler:
- Ještě za časů aktivního hraní jsem dostal šílený nápad a to že sepíšu svá moudra do jakéhosi průvodce touto hrou. Bohužel se mi nepodařilo, z dnes už pro mne neznámých ale zcela jistě naprosto zásadních důvodů průvodce dokončit. Nakonec jsem se zmohl tuším na tři díly a k mému upřímnému překvapení byla tahle dílka přijata velmi pozitivně.
Jak asi někteří z vás ví, tak před časem jsem s Ogame skončil. Když jsem si pak po několika dnech přečetl příspěvky pod mým oznámením bylo tam i takové malé povzdechnutí nad tím že průvodce zůstane nedokončený respektive nebude pokračovat.
Pár dní jsem nad tím dumal a nakonec se rozhodl věc napravit. Prohledal jsem tedy archiv ve svém pc (rozuměj klasickej bordel) s tím že k hotovým dílům průvodce doplním pár věci a bude. Nakonec se to nějak zvrtlo a z původní textů bylo použito jen minimum. Za to že jsem s tím měl mnohem více práce než jsem původně předpokládal a pro vás jako čtenáře to nyní bude ucelený soubor informací musím poděkovat Dagobertovi který mne k tomu v podstatě dokopal sovu dobře míněnou kritikou původních dílů.
Nedělám si iluze o tom, že by všichni kdo si to přečtou byli spokojeni nebo že zde najdete úplně všechno o ogame. Cílem průvodce je podat přehledný soupis základních věcí a snad i něco navíc. Dočtete se na co si dát pozor, co s čím souvisí nebo jak hodnotí typy lodí Dagobert, toho času top1 na uni3 v letkách.
Jen ještě dodám, že průvodce je psán na základě zkušeností s hraním na starých vesmírech. A od těch redesignovaných (Andromeda, Barym atd.) se tak může drobně lišit. Takže jdeme na to a doufám že se pobavíte a snad i poučíte.....
- Spoiler:
- Jednoho dne v jedné kanceláři...
"Hele kámo mám super gamesu na netu. To prostě musíš zkusit." povídá kolega.
Já na to "Hmm a vo co tam jako de ?"
"Je to taková vesmírná strategie. Hraješ to normálně přes browser, žádný blbý instalátory a tak. Lidi od nás už to jedou, tak se koukej také přidat"
"OK, až budu mít chvilku, mrknu na to."
"Hele fakt to zkus.." huláká těsně před tím než se za ním zaklapnou dveře.
No to jsem zvědav co to bude za další praštěnou flashovku, mumlám si pro sebe a ťukám do prohlížeče ogame.cz...
Na úvodní stránce mne ohromí výjev z jakési gigantické bitvy. Kde je planeta (tehdy jsem neměl o existenci měsíců ve hře ani tušení) ničena výbojem z čehosi co by snad mohlo být Hvězdou smrti ze StarWars. A zanikající civilizace v zoufalé snaze zabránit katastrofě vysílá své letky proti tomuto monstru.
Pamatujete ? ...
To nevypadá špatně, registruju se a uvidíme.
Hotovo, zadávám přihlašovací údaje a vstupuji do světa ogame...
V přehledu čeká (zatím) jedna planetka, kulička jenž se mi stane virtuálním domovem. Následuje prostudování dalších položek z menu které je pro mne připraveno.
Budovy. Á jasně, to bude klasika. Postavím doly, elektrárny a pár skladů. Líbí se mi, že se v tom hned orientuji a mám pocit, že hru mám prokouknutou.
Suroviny. Takže tady uvidím, jak se daří mé ekonomice.
Obchodník. Ehh tady to nějak nefunguje. Na co to může být užitečné a jak se to používá ? No uvidíme časem...
Výzkum. Jo tak to vypadá také dobře. Sice u poloviny nevím jaký dopad na hru to bude mít, ale o to více se těším na výsledky.
Hangár. Už se vidím s flotilou těch obřích potvor z úvodní stránky jak si pluji vesmírem sledován bázlivými pohledy ostatních hráčů
Letka. ...
Technologie. No, věcí co bude potřeba zařídit je vážně dost.
Galaxie. Aha takže takhle to kolem mne vypadá.
Obrana. Pořádná obrana je základ to je jasné. Postavit spoustu těch největších kanónů a být jako za středověkou hradbou. Pěkně v klídku... jak jsem se tehdy mýlil.
Tak jo, jde se na to. Postavím pár baráků a .... a hned je tu problém.
Všechno trvá děsně dlouho, potřebuje to spoustu energie a hlavně ty zatracený doly těží méně než malé dítě nabere na lopatku. Dobře, chce to trochu přemýšlet než něco postavíš ty jelito, přemítám si pro sebe a nenechám se odradit budovatelskými obtížemi. Továrna na roboty vše trochu urychlí, elektrárny dodají potřebnou energii. A doly na následujících levelech už mají produkci která je větší než hromádka hnoje.
To se mi to pěkně daří...
Další stavby přibývají, rozjíždím výzkumnou laboratoř a hangár. Výsledky bádání mých inženýrů stejně jako první lodě na sebe nenechají dlouho čekat. A i když je výstavba lodí zpočátku dlouhá jak týden před výplatou. Ten pocit, že na orbitu už je mé vlastní loďstvo je ohromující.
Dnes. Dnes je ten velký den. Má první kolonizační loď vyráží do chladné nicoty. Co se skrývá na souřadnicích jenž jsou jejím cílem ?
------------------------------------------------------------
- Spoiler:
Ráno. Dnes si do práce přivstanu, mám totiž ve vzduchu to kolonizační loď a jsem posedlý zvědavostí jak to dopadne...
"Kolonisté přistáli a hned se pustili do osídlování planety." Přiznávám, že už si nejsem jist jak přesně tahle hláška zní, ale číst ji je (byl) báječný pocit.
Pocit, že vám patří zase o kousek víc z toho světa tam venku je super. Rychlost klikání se zvyšuje o 100% a očekávání roste jak počet čárek na lístku v zahradní restauraci.
Á, tady to máme. Počet polí nového světa je 124... hmmm to je asi dobré. Domovská planeta jich má sice 163, ale než tohle všechno zastavím, tak budu vládcem vesmíru. Hned se do toho pouštím, nabitý znalostmi z výstavby na domovské planetě. Baráky utěšeně přibývají a s nimi roste i můj pocit vlastní velikosti. Už mám dvě planety a to je přece něco… to už je v podstatě vesmírné impérium. Takže aby se předešlo chaosu, je třeba zvolit si plán jak v osídlování pokračovat.
Na začátku jsem si myslel, že obsadit celý systém je největší frajeřina ze všech vesmírných frajeřin co jsou na ogame možné. Že ten kdo to dokáže tak dává na obdiv svou sílu a dominanci na daném území. Začal jsem tedy na této mistrovské strategii pracovat a kolonizoval planetky bez ohledu na velikost. Kterou jsem nepovažoval za nějak zásadní ukazatel užitečnosti celého projektu.
Ano, z počátku to vypadalo impozantně. Už mi patřila cca polovina systému a v okolí se pro něj jistě místo jeho souřadnic vžilo označení „U Doktora“. Ale právě zhruba v polovině mého plánu ve mně začala hlodat pochybnost nad správností celého veledíla. Jestli ono to není celé tak nějak špatně ?
Jednak jsem začínal mít pocit, že když se na mne někdo rozhodne zaútočit, tak má všechny planety jako na dlani, není se před ním kam schovat a obrana skoro žádná. Tedy zatím jsem to nepotřeboval, ale chci být připraven až ten odvážlivec přiletí. Navíc je část systému a blízkého okolí obsazena aliančními spoluhráči, společně s těmi jimž jsem pracovně začal říkat „abeceda“. Tedy různá „i“, „I“, „n“, „z“, „s“ a „b“ přičemž o významu některých si nejsem zcela jist. Ale jedno mají všechna ta písmenka společné, buď tam nic není nebo tam nemůžu letět... takže jsou naprd. A do vzdálenějších systémů let trvá nehorázně dlouho.
Jak jsem to tak den za dnem pozoroval, bylo mi jasné, že se něco musí změnit. A pak přišlo osvícení (tedy tehdy jsem si to myslel). Odstěhuji se někam, kde se svou flotilou tehdy v řádu desítek lodí (včetně sond) vybojuji slavné bitvy a nehynoucí slávu. A tak jsem se odstěhoval...
O 20 systémů stranou, poté další kolonii o dalších 20 systémů na druhou stranu a tak dále. Následovalo nové budování všech staveb a rozumování nad tím, proč jsem na to nepřišel dříve a kde už jsem mohl být...
S pocitem dobře vykonané práce, jsem se těšil jako ovládnu i daleké systémy. Po pár týdnech jsem nabyl dojmu, že moje nově vytvořené impérium je na dostatečné úrovni, respektive se mi podařilo zacelit bodovou ztrátu způsobenou smazáním původních planet. A vyšplhat se v tehdy nabitém žebříčku zpět na pozici 5.869 z 8.527 nebo tak něco. A bylo na čase začít sklízet plody své usilovné práce.
Jenomže místo ohromného vesmírného impéria jehož věhlas si posádky prolétávajících lodí předávají ve všech vesmírných nálevnách s obdivným výrazem na tvářích. Jsem stvořil něco, co mělo k funkčnosti jakou jsem si na počátku představoval daleko asi tak, jako Hvězda smrti k rychlé lodi.
Ukázalo se totiž, že svážení nebo naopak zásobování surovinami takto rozesetých kolonií je jednak neuvěřitelně pomalé a také dost otravné. Ono se nebylo čemu divit, když většina kolonií byla takříkajíc v plenkách. Ekonomika dodávala surovin sotva na stavbu jednoho malého transportéru za hodinu. A o obraných systémech by se s odstupem času dalo napsat, že překonání několika trnitých keřů a trocha kopřiv by pro útočníka bylo obtížnější.
Také původní záměr, že budou fungovat jako opěrné body při bojových výpravách vzaly rychle za své. Přece jen měla oproti nim, vzhledem k velikosti letky, domovská planeta slušnou obranu. A také čas ušetřený startem ze vzdálené kolonie bral za své, když jsem si k němu připočítal čas nutný k přesunu letky z domovské tam a zpět.
Takže poté co jsem si vyzkoušel další mně nevyhovující variaci na téma kolonizace. Bylo rozhodnuto o přestěhování planet nanovo a to ve velkých odstupech od sebe nebo rovnou do jiných galaxií. To mne sice nezbavilo nutnosti převážet suroviny, ale na druhou stranu nemám tendenci svážet tzv. „každý hřebík“ na domovskou planetu. Obvykle si ony dvě sousedící kolonie vystačí mezi sebou a dovoz surovin ze vzdálených míst je nutný jen jednou za čas. Zatím jsem s tímto posledním přesídlením spokojený, tak uvidíme….
Zde bych si dovolil citovat jednu vtipnou záležitost ohledně kolonizace od Dagoberta která se objevila jako komentář k původnímu dílu průvodce ...
Citace od "Dagobert"
v mojich začiatkoch sa mi nejaký hyperaktívny výmet odbavoval na obrane domovskej planéty, (niekolko raketometov a ťažkých laserov) kde som mal vrátane tej domovskej ešte 5 planét...pekne ma nasieral, a tak som si určil novú stratégiu kolonizácie... jej cieľom bolo presťahovať všetko do deviatej galaxie (vrátane domovskej planéty )...vtedy mi lietanie na percentá rýchlosti a šetrenie paliva nič nehovorili, respektíve to bolo príliš veľa informácií pre mozog začiatočníka... moj plán však narazil na prvý ťažko riešiteľný problém...zistil som, že sa mi tam kolonizačná loď na jeden krát proste nedostane...
tak moj strategický no predovšetkým tvrdohlavý mozoček, prišiel na prevratnú priam revolučnú myšlienku...musel som si spraviť základný tábor, aby som mohol vystúpiť na samotný vrchol...
skolonizoval som plenétku v piatej galaxií na ktorej som plánoval vybudovať hangár a doly... tak sa aj stalo, zásoboval som to všetko z domovského systému a nedočkavo som odrátaval potrebné budovy, šlo to rýchlo... už som sa videl so svojimi planétami v ďalekom bezpečí od toho čudáka, ktorí ma farmil noc čo noc... prvá kolonizačka vyletela z doku v piatej galaxií a vydala sa čiernym vákuom cez ďalšie 4 galaxie... všetko klaplo a ja som bol vo svojom novom domove... potom som si všimol tie záhadné percentá a skúsil to z prvej galaxie...šlo to aj tak, ale neskutočne pomaly...
a tak som prišiel na myšlienku posielať transportérom palivo na základný tábor v piatej galaxií, kde sa kolonizačná loď zastavovala a dotankovala... keď som však prišiel na to, že môžem s kololoďou poslať aj transportér prípadne dva palivom naplnené transportéry a kolo loď to preletí rýchlo bez medzipristátia s tým, že tie fantastické transportéry jej to palivo počas letu doplnia, myslel som že som objavil niečo, s čím dobijem celý vesmír... v tom čase bola moja predstava o kolonizovaní planét bez limitu 8 kolónií proste nekonečno... a tak mi chvílku trvalo, kým som pochopil ten odkaz že na vaší hlavní palnete vládne chaoz či čo to bolo za blbosť a že sa posádka vracia na štartovacie súradnice... a skúsil so ešte nejakých pár kolonizácií, až ma to prinútilo mrknúť na fórum...veru začiatky sú ťažké, a niet nad návody na fóre... a návody doktora jahodu, to je úplne iná káva...
-----------------
Poznámky, moudra a jiné kecy :
Pokud bych začínal znovu, udělal bych si v systému jen jednu kolonii vedle domovské planety. Kolonii bych si nechal jen v případě, že bude mít cca 230 a více polí. A z ní si v podstatě vytvořil novou „domovskou planetu“ kde nebudu omezen ve výstavbě bez nutnosti stavby Terraformeru. Než se tedy rozhodnete pro kolonizaci, rozmyslete si jestli….
Máte na hru málo času a do budoucna se to pravděpodobně nezmění ?
V tom případě pro vás bude výhodné hrát tzv. trojkombinaci "Želva, miner, obchodník"
Jde v podstatě o velmi jednoduché hraní, které je časově méně náročné. Jednoduše obsadíte celý systém, řekněme planety 4-12. Což vám v budoucnu umožní jednoduchý a rychlý svoz surovin. Díky tomu stačí na jedné planetě postavit "želvu", tedy opravdu velkou/dobrou obranu. A na koloniích jen takovou, aby nebylo pro útočníka zajímavé krást vám noční produkci surovin. A ty pak svážet na onu "želvu". Těžíte, obchodujete s ostatními hráči a jste chráněni obranou. Ale pozor, žádná želva nemá krunýř který vydrží vše...
Nebo máte na ogame hodně času a za tu krátkou dobu vás to opravdu chytlo ?
Dobrá, budete tedy pravděpodobně tzv. fleetery, tedy těmi kteří budují velké loďstvo.
Co to pro vaše rozhodování o umístění kolonii znamená ?
Především provoz velkých uskupení lodí znamená velké nároky na palivo, zde je to deuterium. Toho se nejvíce těží na planetách vzdálených od středu systému, tedy 10 a výše. Dá se říci, že vaše Domovská planeta by měla být v opačné polovině systému než kam umístíte svou kolonii. Proč ? Protože každá polovina (pro zjednodušení) má své výhody. Jak již bylo uvedeno, ta vzdálenější má vyšší těžbu deuteria. Ale větší vzdálenost přináší problémy se solární energií. Té je naopak blíže středu dostatek a věřte, že to v budoucnu oceníte.
Další důležitou věcí pro fleetery je skutečnost, že mít v jednom systému více než 2 planety je zbytečnost. Dvě planety v jednom systému jsou v podstatě užitečné jen při jeho osídlování.
Takže vaše další kolonie rozmístěte v odstupu stovek systémů nebo zcela v jiné galaxii. Vypadá to jako šílenost, ale logika je prostá. Když ve vašem okolí nejsou cíle na které by bylo možné útočit nebo naopak vám někdo nepříjemně zatápí, přesunete se jinam. Proč tedy 2 planety v jednom systému ? To vám totiž umožní rychlejší vývoj jedné z nich díky zásobování a také bezpečnější fleetsave. Poté co vámi vybraná kolonie dosáhne „samostatnosti“ tu druhou „podpůrnou“ jednoduše opustíte.
Tedy v případě, že se postupem času neocitnete v systému sami a tím pádem není kam udělat FS. Tehdy se vám dvě kolonie v systému jistě budou také hodit ;o)
kolonizace odkaz na fórum : http://board.ogame.cz/Thread&threadID=265/
typ hráče odkaz na fórum : http://board.ogame.cz/Thread&threadID=2378/
- Spoiler:
Člověk by řekl, že u budov ho nic nepřekvapí. Jednoduše postavíte barák a on tam prostě je. No jo, jenže těch budov je ve hře spousta. Kterými z nich tedy začít ? A je potřeba stavět je všechny ? Jaká úroveň je ta správná ? Otázek má jistě každý spoustu a nejinak tomu bylo i mém případě.
Začal jsem logicky Solární elektrárnou a k ní přistavoval jednotlivé doly na kov, krystal a deuterium. Možná právě doly na deuterium by se mohly zdát zpočátku zbytečností, ale díky jeho potřebě při stavbách jako Továrna na roboty nebo Hangár je opak pravdou.
Sklady na jednotlivé suroviny vypadaly také jako vyhozené prostředky, které mohly skončit spíše v navýšení úrovně dolů nebo elektrárny. Ale ve chvíli kdy zmíněné stavby dosáhly určité úrovně a na jejich další rozvoj bylo třeba více surovin než se vešlo do základních skladů. Jsem např. kvůli pitomým 200 jednotkám kovu létal s několika transportéry kolem planety. Než se chybějící suroviny natěžily nebo dovezly a měli kam uskladnit. Jistě mohl jsem ty zatracené sklady postavit, ale to bych pak musel čekat o další hodinu navíc a to samozřejmě nepřicházelo v úvahu. Moje budovatelské ego si jednoduše nechtělo připustit, že jsem podcenil plánování. Případně suroviny dočasně investovat do stavby něčeho jiného a tu poté stornovat. Ale to ne vždy bylo možné, navíc to znamenalo sedět u pc dávat pozor aby se neplánovaná stavba nedokončila a včas ji stornovat a opět zahájit… no prostě pakárna. Takže po pár takovýchto zkušenostech jsem raději všechny sklady postavil na úroveň 5 a měl na čas pokoj.
Poněkud schizofrení je Fúzní reaktor. Nejdříve jsem mu dal šanci a pár úrovní postavil. Zdálo se mi jako celkem výhodné vyměnit trochu deuteria, které se časem začalo ve skladech hromadit za elektrickou energii. Než investovat statisícové položky za vylepšení Solární elektrárny nebo stavbu desítek Solárních satelitů u kterých velmi záleželo na vzdálenosti od středu systému a při případném útoku byl jejich osud nejistý.
Jenomže pak jsem si pořídil pár lodí navíc a z deuteria se stalo nedostatkové zboží. Zvýšení úrovně dolu na jeho těžbu se začínalo nepříjemně prodražovat a tak jsem za příčinu svých potíží s palivem označil právě Fúzní reaktor. Po několika dnech přemítání padlo rozhodnutí zbavit se toho pojídače deuteria který zabíral cenné místo na planetě. S pocitem jak jsem to pěkně vymyslel jsem začal sypat suroviny do hangáru. A orbit se začal plnit solárními satelity, jež jsem zpočátku trochu zavrhoval… ach, jak vrtkavý může být osud.
Zhruba po roce se ukáže, i když ve zcela jiné galaxii, že zlomit nad Fúzním reaktorem hůl bylo předčasné. To se totiž jeden hráč, kterého jsem pravidelně začal navštěvovat se svou flotilou takříkajíc nasr… a i když bylo z planety na noc odvezeno vše cenné. Vystřílel do mé obrany cca 120 meziplanetárních raket následovaných útočící letkou a smetl mou elektrickou síť z oblohy. Získal tak za cenu překračující 3M cca 40k surovin a ani se neobtěžoval sklidit DF, ale to je jiný příběh…. Reakcí na tuto událost byla reinkarnace Fúzního reaktoru.
Rozhodnutí o výstavbě Továrny na roboty na úroveň 10 a Hangáru na úroveň 12 byla po pročtení dostupných informací daná věc. A jediná správná následující volba je stavba Továrny s nanoboty, tak to prostě je a hotovo.
Výzkumná laboratoř je nutností hned od počátku díky potřebě výzkumů nutných pro obranu a letku. Jednoduše bez Výzkumné laboratoře se neproletíte a obranu budou tvořit maximálně Raketomety a ty jsou sami bez podpory těžkých zbraní na nic.
Takže jsem se ji snažil vyhnat na úroveň 10 (kvůli IVS) co nejdříve s tím, že úroveň 12 bude muset chvilku počkat. Přece jen jsem byl poměrně na začátku a Gravitonová technologie následovaná stavbou Hvězdy smrti nebyly na pořadu dne.
Terraformer je dlouho mimo hru a je to stavba smysluplně využitelná pouze na domovské planetě. Je sice nehorázně drahá, ale doma je doma a tak v tom nějáké suroviny prostě utopíte.
Alianční sklad je pravděpodobně nejzbytečnější stavba v ogame. To jsem na začátku samozřejmě nevěděl a tuším, že dokonce byla jako jedna z podmínek přijetí respektive setrvání v alianci.
Ono to vypadalo jako celkem dobrá záležitost. Někdo na vás útočí a tak vám spřátelené letky přiletí na pomoc a zůstanou sedět na orbitu než se útočník rozhodne útok odvolat nebo se o vás rozbije. Zatímco vy jim dodáváte potřebné palivo. Jenomže ono to celé funguje trochu jinak a tak už u mne Alianční sklad skončil pod pásy buldozerů a jeho místo zaujal ten nehorázně drahý Terraformer.
No a poslední co zbývá je Raketové silo. Raketové silo plné Antibalistických raket by mělo být mantrou každé „želvy“ Respektive stavět obranu bez sila a anti raket je totální pitomost. Takže jsem si ho pochopitelně pořídil také a na „domovské“ ho naplnil anti raketami co to šlo.
O ty mé meziplanetární rakety se z počátku postarala sila na vedlejších koloniích. Je prostě paráda když můžete za cenu pár tisíc zbavit planetu obrany a 6x na ní otočit pouze útočící transportéry, je to rychlé a levné. Sice to nechápu, ale i hráči s vysokým rankem si tohle neuvědomují nebo nepřipouštějí a dělají chyby jako člověk hrající ogame 2 týdny ?!
-----------------
Základem každé ekonomiky je energie, takže Solární elektrárna (SolEl)je náš svatostánek. Sice je to divné, ale zatímco solsaty se mohou přehřát radostí když jsou blíže ke slunci. Tak SolEl tohle s přehledem ignoruje a nehne s ní ani vyšší úroveň Energetické technologie. Přesto je to bezesporu to nejlepší co pro svou ekonomiku můžete udělat. Stejné množství energie vám bude dodávat dokud budete hrát a o body za její stavbu nikdy nepřijdete.
Fúzní reaktor má nepochybně také své výhody. Na rozdíl od SolEl mu není jedno, že úroveň Energetické technologie stoupá a tuto skutečnost zohledňuje ve svém výkonu, ale podle mne je to spíše pomocník v nouzi. Dobré je, že když ho není potřeba jednoduše ho vypnete.
Solsaty téměř jistě budou tím co bude sekundovat vaší SolEl. Je ale třeba mít na paměti, že rádi padají a od počtu řekněme 250ks jsou poměrně vyhledávaným zdrojem krystalů.
Výzkumná laboratoř je úzce provázaná s Intergalaktickou výzkumnou sítí (IVS) která umožňuje spojení jednotlivých laborek do jednoho celku. Není proto nutné stavět laboratoř na každé hroudě, ale řiďte se pravidlem úroveň IVS+1 rovná se počet Výzkumných laboratoří.
I když je to věc popsaná na fóru málo se to ví a tak je spousta lidí překvapená pokud je taková situace potká. O co jde ? Meziplanetární rakety mohou ničit Meziplanetární rakety protivníka a to v poměru 1:5. Tato situace nastane pochopitelně až tehdy, když z obráncovy planety jsou odpáleny všechny anti rakety. Někdy to však může být pro útočníka nepříjemná komplikace. Když si například spočítáte, že na likvidaci obrany stačí 2 meziplanetárky a obránce má řekněme 50 Raketometů, 16 Lehkých laserů a 8 meziplanetárních raket. Může se vám stát, že místo zelené bitevní zprávy bude z vašich útočících transportérů hromada šrotu u obráncovy planety. Prostě jedna vaše raketa zničí 5 meziplanetárních raket obránce a druhá část obrany, ale ne vše a nehoda je na světě.
- Spoiler:
Myslíte si, že když vyzkoumáte tohle ovlivní to tamto a tohle zas to druhé... a ono nic ?! Nad tím jak jednotlivé výzkumy ovlivňují hru jsem zpočátku bádal dlouhé večery, ale ani tak jsem některé záměry tvůrců hry nepochopil dodnes. No nic jdeme zkoumat ...
Špionážní technologie mne zaujala okamžitě. Představoval jsem si jak díky zvýšení její úrovně uvidím to co jiným zůstane utajeno. Nebo jak zahalím svou planetu do elektronického neviditelného pláště a skryji se tak před dotěrnými zraky cizích špionážních sond. Jo to byly tenkrát krásné představy. Rychle mne z omylu vyvedla skutečnost, že rozdíl mezi úrovní mou a nepřítele lze velmi snadno nahradit počtem sond. Je sice pravdou, že díky většímu počtu sond které jsem byl nucen poslat se zvýšila šance na jejich sestřelení. Ale to vám bude vadit opravdu jen na začátku hraní, kdy operujete se 30ti sondami a každá ztráta se zdá být fatální. Pochopitelně je třeba vyzkoumat minimálně 8 úroveň aby vaše elektronické oči viděly přesný počet a typy lodí útočníka.
Počítačová technologie nevypadala nějak moc zajímavě, ale o to užitečnější se ukázala být s odstupem času respektive růstem mé flotily. Za každou úroveň získáte jeden tzv. „slot“ pro letku a ono je zatraceně velký rozdíl jestli jich můžete mít ve vzduchu 7 nebo 14. Když jsem byl na začátku a neměl moc lodí, kolonií ani cílů kam bych mohl létat tak mi toto omezení nepřišlo nějak zásadní. Jenže když se situace změnila, já rychle naplnil těch pár slotů co jsem měl k dispozici a pak musel 2 hodiny čekat než se něco vrátí abych mohl útok zopakovat. Tak jsem pochopil o čem tahle technologie vlastně je.
Zbraňové systémy, Technologie štítů a Pancéřování to je taková „svatá trojice“ všech hráčů. Jsou to 3 techy které můžete vylepšovat donekonečna a nikdy to nebude na škodu. Hned na počátku hraní je asi každému jasné jak a co tyto technologie ovlivní. Jednoduše se dá říci, že to znamená jakou ránu dáte, jakou ránu musí dát útočník aby se k vám vůbec dostal a když už se to stane tak kolik toho vydržíte. K tomu není třeba nic dodávat.
Energetická a Hyperprostorová technologie jsou ve své podstatě zbytečnosti, které vyzkoumáte na požadované úrovně a zapomenete. Snad jen u Energetické budete ve výzkumech pokračovat pokud jste fanoušky Fúzních reaktorů.
Spalovací, Impulsní a Hyperprostorový pohon aneb na něco to létat musí.
Začal jsem pochopitelně Spalovacím. Jednak proto, že na něj létala většina toho co jsem si mohl do začátku dovolit, ale také nebylo třeba provádět další výzkumy abych si ho vůbec mohl pořídit. Bral jsem to jako nutné zlo začátečníka a těšil se na Impuls.
Ten následoval za pár týdnů, poté ho bylo třeba trochu vylepšit a namontovat nové motory do malých transportérů. Wow, to byl mazec. Najednou jsem měl pocit, že se celá hra tak nějak ožila. O 15 min jsem byl dříve u cíle a o dalších 15 min dříve doma, no prostě paráda.
Pche, pryč s tím starým a pomalým velkým transportérem (VT). Heslo dne zní „Malý tranďák vpřed!“ A jak jsem řekl, tak jsem udělal. Osudem letky VT bylo proměnit se v měsíc společně s LF při pokusu o jeho nastřelení… sice z toho bylo akorát smetí na orbitu, ale to je jiná pohádka.
Hyperprostorový pohon to byla meta nejvyšší a kdo ho vyzkoumal tak byl borec. Navíc ten nárůst rychlosti 30% za úroveň je prostě luxusní. Létat rychle v silných lodích o tom to přeci je, ne ? Když jsem pak letěl na cíl který pravděpodobně počítal s tím, že má o cca 30 minut více času než se tam dokodrcám a v klidu někde popíjel kávu. Skákal jsem kolem stolu radostí, jak jsem ho pěkně dostal. Mohly za to Bombardéry s hyper pohonem na úrovni 8 které díky němu už neměly rychlost tekoucího medu a staly se plnohodnotným členem útočících svazů.
Laserová, Iontová a Plasmová technologie další tak trochu hluché místo ve hře.
Když jsem se na ně podíval poprvé, myslel jsem že jejich vylepšením se zlepší účinek zbraní. Ale ať jsem úroveň zvýšil u kterékoliv z nich nikde se nic neprojevilo. Docela mne to štvalo a tak když jsem dosáhl požadovaných úrovní ovlivňující další výzkumy, byl jsem rád že tyhle zbytečnosti mám z krku.
Intergalaktická výzkumná síť je naopak jednou z nejdůležitějších technologií které ve hře jsou. Bez ní by se výzkum na vyšších úrovních proměnil v několikatýdenní utrpení. Každá její úroveň umožňuje připojit další Výzkumnou laboratoř aby se podílela na výzkumu a tak si v podstatě vytvořit jednu super laboratoř. Tahle vychytávka má pochopitelně jistá pravidla. Takže při výzkumu technologie která vyžaduje řekněme úroveň 6, zapomeňte na to že si spojíte svoje laborky na úrovních 8 a 3.
Expediční technologie (Astrofyzika) je záležitost která měla podstatně oživit dění na ogame ( novinka od v0.78 ) Jednoduše jde o to že vezmete pár svých lodí a pošlete je na 16 pozici v systému. Tam se nachází neprozkoumaný vesmír a v něm nečekaná překvapení.
Na počátku své existence dostala Expediční technologie do vínku od svých tvůrců lehounce neoptimalizovaný kód a tak šílenosti typu…
„Expedice našla asteroid a naši vědci z něj vytěžili co se dalo. I když jsme nacpali krystaly i do kuchyně, je bohužel nákladová kapacita nedostatečná a tak vezeme jen 8.329 kusů.“
...přičemž se expedice účastnilo cca 60 lodí s nákladovou kapacitou 250.000 jednotek, byla na denním pořádku.
Časem se tyto drobné neduhy vyladily a tak si dnes můžete přivést suroviny ve stovkách tisíc, sem tam nějakou lodičku, trochu temné hmoty. Nebo si zabojovat s piráty či vetřelci, případně si posádka zapaří na oslavě kapitánových narozenin a letka se vrátí o chloupek později. Což člověka potěší především když se chystá někam vyrazit a letka se místo v 17:15 vrátí druhý den ráno ve 3:48. A vůbec nejlepší je když místo letky dorazí fotografie černé díry s poznámkou, že to bylo poslední co vaše posádky viděli
Gravitonová technologie je nutná sice jen pro stavbu Hvězdy smrti, ale mít ji hotovou znamená něco jako bydlet na dobré adrese. Navíc je při její realizaci celkem zábava, ono totiž sehnat 300.000 energie dá trochu práci a tak plánování je základem úspěchu.
Nejdříve jsem popsal spoustu políček v Excelu abych zjistil kolik to bude stát a jak dlouho se s tím budu patlat. Následně jsem se musel rozhodnout jestli výzkum provádět na domovské planetě, která sice měla poměrně slušnou obranu a místní nanoboti za práci uměli vzít. Ale zase to znamenalo, že až bude orbit posetý tisícovkami potřebných satelitů. Přiletí můj soused s otvírákem na želvy v podobě eskadry Hvězd smrti (zdravím NoXale ) a obranu mi pěkně pocuchá. A další položkou při rozhodování byla skutečnost, že při dobře naplánovaném sestřelu sol.satů je tu 2 x 20% šance na vznik měsíce. Vzhledem k tomu, že nad domovskou planetkou už jeden svítil padlo rozhodnutí zkoumat jinde.
Nakonec vše dobře dopadlo a i když měsíc z dohodnutého sestřelu nevznikl. Suroviny jsem si sklidil a navíc z toho bylo několik prvenství. Jednak to byla první noc kdy jsem kvůli ogame nešel spát a civěl do počítače cca 33 hodin v kuse. A také byla uskutečněna první a poslední platba GF na nákup Temné hmoty a zakoupení konstruktéra, který mé utrpení o pár hodin zkrátil.
-----------------
Špionážní technologie je teoreticky možné vyzkoumat pouze na úroveň 8 a zbytek dohánět počtem sond, ale pravděpodobně dáte něco jako úroveň 12 nebo 13. Záleží na vás.
Energetická a Hyperprostorová technologie jsou jen do počtu, takže úroveň 12 a 8 pak na ně zapomeňte.
Laserová, Iontová a Plasmová technologie to samé jako dvě předchozí úroveň 12, 5, 7 a víc nepotřebujete.
Gravitonová technologie asi největší šílenost ze všech výzkumů. Je nehorázně náročná na provedení a mimo to, že vám dovolí vyrobit Hvězdu smrti je vám k ničemu. Úroveň 1 a hotovo.
technologie A-Z odkaz na fórum : http://board.ogame.cz/Thread&threadID=82/
- Spoiler:
Dobrá obrana je tak jako v jakékoliv jiné hře základ. Na fóru se sice dočtete věty jako „ …nemám rád/a když mi někdo může něco zničit a tak mám jen letku… “ ale je jasné že to tak černobílé nebude. Když totiž nebudete mít obranu, tedy alespoň v začátcích, tak vám každý kdo proletí kolem ukradne co se mu do transportérů vejde. A až se ke své planetě dostanete vy budete si moci postavit nebo vyzkoumat leda tak velké prd, protože nebude za co. Takže jak říkám obrana je základ.
Raketomet je v téhle hře něco jako klacek pro středověkého hrdinu. Prostě máte alespoň něco „ v ruce“ ale pokud dojde na větší bitku je vám to nanic. Díky bonusu z „rychlé střelby“ (RF/Rapid Fire) se do nich trefují vícenásobně jak Bombardéry (20x) tak Křižníky (10x) a o Hvězdách Smrti (200x) se snad ani netřeba zmiňovat. Takže Raketomety jsou v podstatě užitečné pouze v počtech nad 5k kusů a to především jako podpora pro těžké zbraně. Naopak největší výhodou je jejich nenákladnost a druh použitých surovin na výstavbu. Kovu obvykle těžíte nejvíce, při útocích na jiné hráče také bude tvořit podstatnou část vašeho zisku a 2k za jeden Raketomet je tak skoro „zadarmo“.
Lehký laser je na tom jen o málo lépe než předchozí kandidát. Základní hodnoty jsou o chloupek lepší a v RF vystřídaly Křižníky o dost nákladnější a žravější Destroyery (10x) Takže je celkem pravděpodobné, že je v útočící letce nebudete vídat tak často. Náklady na výstavbu se také drobně změnily a tak vás to nyní bude stát 1.5k kovu a 0.5k krystalů. Otázkou je, jestli se vyplatí investovat nedostatkový krystal do téhle slaboty.
Těžký laser je už zástupcem „střední třídy“ a pro menší lodě útočníka může představovat nepříjemnou překážku. Jednak už něco vydrží, dokáže vypálit slušnou ránu a hlavně má oproti předešlým zařízením podstatně menší problémy s RF. Vícekrát vyšlápnout si na něj mohou pouze Bombardéry (10x) a Hvězda Smrti (100x).
Pochopitelně takové zařízení nebude zadarmo a tak bude třeba sáhnout do skladů pro 6k kovu a 2k krystalu za kus. Ovšem díky svým kvalitám a výbornému poměru kov vs. krystal je to podle mne velmi dobrá volba k těžkým zbraním.
Gauss kanón patří do kategorie nejvyšší. Má slušnou výdrž a je schopen sestřelit loď na jednu ránu. RF se ho týká jen při náletu Hvězd Smrti (50x) a náklady na jeho stavbu jsou oproti druhému zástupci těžkých zbraní relativně nízké 20k kov, 15k krystal, 2k deu. Ale podle mne je lepší jedna Plasmová věž než tři Gauss Kanóny.
Ion kanón je ve své podstatě Těžký laser který má menší ránu, ale lepší štít. A také má otočený poměr surovin, tedy 2k kov a 6k krystal. S RF je na tom naprosto stejně a tak je otázkou proč tu vlastně je ? Silnější štít sice vypadá zajímavě, ale vzhledem k neschopnosti Ion Kanónu pořádně vystřelit je to jen malá náplast. Když připočteme vysoké náklady v podobě 6k krystalů, je to dle mého názoru „neprodejný kus“
Plasmová věž je královská záležitost každé obrany. I pár kousků dokáže útočníka přesvědčit, že se útok nevyplatí. Díky vysoké povrchové integritě toho vydrží opravdu hodně a když vystřelí je schopna s orbitu sundat mimo Hvězdy Smrti na jednu ránu cokoliv, navíc se jí netýká RF. Tahle paráda je sice pěkně drahá 50k kov, 50k krystal, 30k deu, ale svou práci zastane náramně a navíc je to velice účinná psychologická záležitost
Malý planetární štít a Velký planetární štít jsou nedílnou součástí dobré obrany. Jejich síla spočívá ve schopnosti absorbovat velké množství zásahů, které by jinak byly určeny obraným zařízením a navíc se až do svého zničení obnovují v plné síle do každého kola bitvy. Jako bonus je pak skutečnost, že některé útočníkovy lodě se nejsou schopny bez podpory větších lodí štíty vůbec prostřílet.
Antibalistické rakety, bez nich se o obraně nemá cenu vůbec bavit. Můžete si postavit obranu velkou jako „prase“ ale pokud nebudete chráněni proti raketovému útoku bude vám vaše úsilí k ničemu. Protože pokud vás pár raket dokáže připravit o její podstatné části jako jsou Plasmové věže a Velký planetární štít skončí vaše obrana jako hromada kouřících trosek a útočník si pak v klidu odveze svou odměnu.
Meziplanetární rakety jsou logicky opakem Anti raket a při vhodném použití mohou vaše útočné snažení velmi zlevnit. Je totiž podstatný rozdíl přejít přes tuhý odpor např. Plasmových věží s eskadrou Bombardérů a Destroyerů. Než si pro suroviny zaletět rychleji a levněji s letkou Bitevních lodí.
-----------------
Pokud bych měl někomu poradit se složením obrany asi bych mu řekl něco jako…
Ze začátku zapomeň na Raketomet a Lehký laser. Udělej potřebné výzkumy a začni stavět Těžké lasery (TL). K nim přidej oba štíty, jak to bude možné postav raketové silo na úroveň 2 a do něho 20 Anti raket. Až ti to úroveň výzkumu dovolí přidej Plasmové věže (PV) .
Ve chvíli kdy bude vaše obrana vypadat přibližně takto 500 TL, 10PV, oba štíty a silo úroveň 4 (30anti + 5 balistika) už se dá mluvit o slušné obraně. Pochopitelně velmi záleží jestli jste v klidnější oblasti případně na začínajícím vesmíru nebo máte za sousedy agresivní hráče. Od toho se bude samozřejmě odvíjet další budování. Poměr 50:1 považuji za optimální, přičemž až dosáhnete hranice 5k TL a 100PV můžete to celé zkusit vylepšit desítkami tisíc Raketometů . I bez nich se však podle mne nenajde moc hráčů kterým se vyplatí přes vaši obranu projít…
- Spoiler:
Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv styl hraní letka si v něm pokaždé najde své místo. Zpočátku to budou vaše zvědavé sondy a pár nákladních lodí které budou ukusovat ze skladů okolních neaktivních hráčů. Později je doplní Recyklátory aby trosky povalující se v blízkém okolí zbytečně nezahálely a pokud budete podnikat FS (viz. Kapitola VIII.) hodí se jako výborná brzda. Těm z vás kterým se funkce admirála zalíbí vřele doporučuji začít pracovat na letce Lehkých stíhačů jejichž posláním bude přeměnit své lodě na měsíc obíhající vaší planetu. Tato jejich nevděčná role bude vykoupena vděkem posádek lodí následujících, pro které bude vzniklý měsíc mnohem bezpečnějším přístavem než planeta pod ním…
Malý transportér (MT) výborná loď pro nálety na měsíce nebo planety zbavené obrany. Jinak padá jak švestky ve větru. Je levná a po vyzkoumání impulsního pohonu na úroveň 5 i velmi rychlá. Její nevýhodou je kromě malé odolnosti také nákladový prostor, ale pokud by to tak nebylo Velké transportéry by ztratily smysl.
Citace od "Dagobert"
Vynikajúca rýchla loď, keď sa s ňou po vyjdení z výrobnej linky hangáru podarí prvá zlodejina (krádež surovín na mesiaci, útok na planétu bez obrany a letky, prípadne iné), náklady na jej výstavbu sú vrátené a ďalšie riskovanie prináša čisté zisky. Rozumný hazard s malým transportérom sa isto opatí, pri čom začiatočník zároveň naberie základné skúsenosti, návyky, prežije prvé malé prehry, ktoré sú dobrou školou.
Velký transportér (VT) je to sice louda, můžete ho ale klidně přibrat sebou do útoku na lehce bráněnou planetu na rozdíl od svého menšího kolegy něco vydrží. Největší službu vám ovšem prokáže při převozu surovin mezi planetami, protože jich převeze obrovská množství a to velmi levně.
Citace od "Dagobert"
Najlepšie využitie v ťažkých nájazdoch v letkách s bombermi a destroyermi, pri čom za obeť nízkych strát, značne zdvihne kapacitu a tým pádom aj rentabilitu pri útoku na slušnejšie bránené planéty s množstvom surovín za hradbami. Tiež je dobré mať na každej planéte pod obranou pár desiatok týchto lodí na pohotovejší presun materiálu v prípade potreby.
Lehký stíhač (LF) je ekvivalent Raketometu. Sám o sobě je to jen neškodný komár, ovšem v tisícových formacích dokáže protivníka pěkně poštípat . Nemá se rád s Křižníky (6x) a Hvězdami smrti (200x) které se do něho trefují díky RF. S cenou 3k kovu a 1k krystalů je to nečastější doprovodná loď při velkých náletech těžkých lodí.
Citace od "Dagobert"
Jeden z mojich najvačších miláčikov, sú to včielky každej dobrej letky. Podľa mojho názoru ľahkých stíhačov nikdy nie je dosť. Starajú sa o bezpečnosť ťažších lodí a absorbujú vačšinu súperových úderov (v ogame slangu sa to nazýva fodder), pri čom počty ťažkých lodí zostávajú bez dramatických zmien, a možu sa sústrediť palbu na silné ciele, pokial už odpadol súperov fodder. Ľahké stíhače tiež pomožu odstrániť množstvo malých cielov, čím sa vaša (dúfajme že vaša) letka dostane k velkým lodiam, od tohoto momentu si na seba flotila začína zarábať. Sú dokonca prípady kedy sa opalatí letieť s velkým rojom včielok bez podpory, no to treba mať zvládnuté viac ako základy simulovania, je tu nebezpečenstvo ninje a ľahké stíhače samé o sebe sú velmi zraniteľné.
Těžký stíhač (HF) se nevyskytuje tak často jako Lehký stíhač. Sice je oproti němu rychlejší, odolnější a má RF proti malým transportérům (3x), ale cenu 6k kovu a 4k krystalů to vyvážit nedokáže. Minimální využití.
Citace od "Dagobert"
Ťažký stíhač odcenia najma ridery. Ridery zvyknú robiť nájazdy na planéty a nijakou, so slabou, občasne aj väčšou obranou s minimálnym zastúpením najsilnejších sytémov (palzmy a gaussy), samozrejme o úspešnosti rozhoduje pomer ťažkých stíhačov proti súperovej obrane kde sa dá operovať medzi číslami 2/1 až 3/1. Najefektívnejšia je kombinácia s malým transportérom, pri čom sa lode rýchlostne neobmedzujú a majú vysokú obrátkovosť. Majstri tohoto štýlu dokážu takýmito letkami vyťažiť sloty 8 razy za deň, niektorý dokonca viac. Tento spôsob hrania je absolútne najnáročnejší nielen časovo, ale hlavne psychycky. No treba tiež povedať, že je z dlhodobého hladiska najefektívnejší, pri čom rast bodov v štatistikách oproti ostatným sa v týchto prípadoch dokáže byť niekoľkonásobne vačší (platí hlavne v mladých vesmíroch). Každopádne 8 a viac obrátok nie je nič pre normálneho človeka. Aj dve kolá za deň pri pravidelnom hraní predvedú svoj efekt ktorý sa prejaví stúpaním v bodovej tabuľke. Hráči s ktorí to s týmto štýlom preženú sa stávajú otrokmi tejto hry a to by asi nemalo byť jej podstatou.
Křižník (C) je rychlá a dostupná loď 20k kov, 7k krystal, 2k deu. Díky RF proti Lehkým stíhačům (6x) a Raketometům (10x) nachází uplatnění jak v útocích na letky tak na pozemní cíle. Velké nepříjemnosti mu způsobují letky s velkým počtem Bitevních křižníků (4x) kteří si do něho rádi střelí díky RF. A takových letek časem bohužel bude potkávat více a více.
Citace od "Dagobert"
Krížnik je spoľahlivá loď, ktorá robí vrásky špeciálne pilotom ľahkých stíhačov. Obrovský prínos má v úplnom začiatku nových vesmírov, kde sú rozšírené hlavne ľahké stíhače, ktoré sa zhlukujú pod obranami raketometov. Tu si vystačíte s pár desiatkami kusov. Ešte viac doležitú úlohu však zohrávajú vo veľkých bitkách starých vesmírov, kde zoskupenie niekoľko tisícov „céčiek“ odpálením súperovho foddra dokáže zvrátiť priebeh celej bitky.
Bitevní loď (BS), přesně jak se píše v jejím popisu ve hře „ …Bitevní lodě tvoří páteř letky… “ Výborná loď na útočné výpady i na středně opevněné planety. Je rychlá má slušný nákladový prostor a dost vydrží, navíc má velmi dobrý poměr potřebných surovin na její stavbu 45k kov a 15k krystal. Stejně tak jako Křižník trpí v bitvách kterých se účastní Bitevní křižníky (7x) díky jejich RF.
Citace od "Dagobert"
Bez tejto lode, by to už nebola tak dobrá hra. Má celú radu vyššie spomenutých výhod, ale aj nevýhod, ktoré si treba pripomenúť aby sme pochopili jej podstatu. Nemá rapid fire (rýchla paľba) na žiadnu bojovú loď, čiže efekt jej silnej paľby sa dostaví až po odstránení menších cieľov brániacich naplno sa zamerať na ťažšie lode či obranu. Vďaka slušnej kapacite a rýchlosti sa tiež dá slušne využiť na ridovanie silnejšie obrnených planét bez plaziem s menším podielom gaussov.
Kolonizační loď (KoloLod) je prostě loď určená ke kolonizaci nic víc nic míň….
Tedy vlastně jedna věc mne napadá. Proč to proboha u GF vymysleli tak, že když loď naložíte surovinami a pošlete kolonizovat s vírou, že dovezené suroviny se vám budou hodit. Tak před přistáním je zřejmě posádka samou radostí vyhodí do vesmíru, protože až loď dosedne zjistíte že naložené suroviny jsou v prd… některé věci člověk prostě nepochopí.
Citace od "Dagobert"
Všetko bolo spomenuté, ja len pre zaujímavosť spomeniem chlapíka čo kololodí postavil viac, teda presnejšie cez tisíc a spravil s nimi ninju na batleshipy myslím (podrobnejšie v sieni slávy V4 alebo V5). Bola to síce riadna frajerina, ale efektívne hranie by sa týmto smerom uberať nemalo.
Recyklátor (RC) je vesmírný dříč který sklízí smetí poté co si Admirálové přestanou hrát se svými letkami. Tedy ona je to vlastně multifunkční loď. Na počátku budování letky funguje jako nákladní loď, v noci jako brzda pro letku na FS a časem až si dokážete vytvořit vlastní smetí (DF) tak jako jeho sběrač. Jedna z nejužitečnější lodí ve hře.
Citace od "Dagobert"
Často veľmi podceňovaný segment letky. Ak ste raz fleeter a chcete byť úspešný, bez tejto lode to proste nejde. Vo vesmíre najdete drtivú vačšinu letiek ktoré sú slušne zložené, no trpia na podvýživu recyklátormi. Ak raz nemáš recyklátory, možeš mať letku akúkolvek chceš, nepozbieraš bordel po bitke a ziskový nebudeš. Z tohoto dovodu sa mnoho nádejných akcií končí len v ríši snov s povzdychom: „ jaj, keby som tak mal tie recyklery...“.
Ano možete namietať, že vám ich niekto požičia, lenže vačšina akcií sa odohráva v noci a šanca kedy objavíte letku súpera bez dozoru sa neopakuje každý večer. Teda je tu jedna možnosť, že by ste mu napísali a požiadali ho, aby s tým nič nerobil, potrebujete ešte pár hodín, kým dáte recyklery dokopy.
Z uvedeného vyplýva, že spoliehať sa na to, že v noci zoženiete dostatočný počet dostupných recyklerov (nie na fleet save) a ochotu ich majiteľa s vami tráviť noc, aby vám spravil radosť je skoro nulová. Ak sa to aj podarí, tak si buďte istý že dotyčný vám túto službu nebude preukazovať večne a zdarma. Nie je nad sebestačnosť, keď ste si sami pánmi a možete si vačšinu akcií spraviť na vlastnú pasť. Samozrejme spoločné app sú omnoho zábavnejšie, ale aj tam musíte vložiť svoj kapitál nie len čo do útočnej flotily, ale aj do recyklerov. Často sa kritériom pri volbe app partnerov stáva počet recyklerov a do pozície piateho kolesa sa asi dostať nechcete. Ak to zhrniem do jednej vety, recykler je jedna z tých vecí čo robí crushera úspešným.
Špionážní sonda (SS) prostě zjistí jak to vypadá u sousedů nebo se o to alespoň pokusí. Je závislá na Špionážní technologii a podle její úrovně se řídí to co můžete maximálně zjistit a také počet sond které l tomu budete potřebovat.
Citace od "Dagobert"
Slúžia na špionáž, na nastrelenie si debrisu (trosiek) či už na fs alebo na pozorovanie (odchyt). Tento neškodný trpaslík však dokáže v špecifických prípadoch skoliť aj DS a vyhrať veľké bitky. Samozrejme nie útočnou silou ,ale ako fodder a vo vačšom množstve čiže niekolko 10 000 ks. Princíp je jednoduchý ochránia sa velké lode, ktorým ostane para na posledné kolo, prípadne kolá s DS, sú to síce špecifické prípady, no je výborné ak vašej letke otvárajú ďalšie možnosti. Tiež sa s nimi vďaka ich rýchlosti dajú robiť ďalšie veci, ktoré dokážu súpera šokovať. S veľkou pravdepodobnosťou si úplne vystačíte s funkciami spomenutými v prvej vete.
Bombardér (B) je kladivo na pozemní obranu. RF mu dává bonusy proti Raketometu (20x), Lehkému laseru (20x), Ion kanónu (10x) a Těžkému laseru (10x). Jeho přítomnost v útočící letce dokáže boj proti pozemí obraně podstatně zkrátit a tak pochopitelně ušetřit útočníkovi nemálo surovin. Tahle legrace vás ale vyjde draho hned třikrát. Zaprvé náklady na loď samotnou 50k kov, 25k krystalu a 15k deu. Zadruhé se u něho rozhodně nedá mluvit o optimalizaci motorů na ekonomický provoz. No a nakonec aby pro vaši útočící letku nebyl jako koule u nohy je třeba vyzkoumat Hyperprostorový pohon na úroveň 8 a to pochopitelně něco stojí. Ale co. Svou práci zvládne výborně tak proč si jich pár nepořídit, ne ?
Citace od "Dagobert"
Je to veľmi efektívnna loď v prípade, že príde do kontaktu s pozemnou obranou. Bomber dosť trpí, ak nie je dostatočne krytý proti paľbe plazmových veží. Veľmi účinná je kombinácia s destroyermi, ktoré jej pri určitom množstve a o trochu vyšších technológiách ako obranca dokážu spraviť štít. Najväčšou nevýhodou je nákladová kapacita, poslať letku bomberov do akcie bez sprievodnej nákladnej lode, je veľmi často stratová akcia, prípadne akcia ktorá skutočne nestojí za námahu.
Solární satelit (SolSat) aneb aby bylo čím svítit. Až začnete mít pocit, že další úroveň Solární elektrárny už je příliš nákladná nebo si u Gravitonové technologie budete chtít pořídit „jedničku“. Tak tehdy přijde jeho čas.
Citace od "Dagobert"
Solárny satelit znamená pre pozorného fleetera mimo energie na jeho planétach, aj stabilný prísun kryštálov hlavne v stredne starých vesmíroch (rozvoj gravitonu mnohých hráčov). Likvidácia solsatov v malom, je tiež celkom efektívny nástroj na brnaknie na nervy aj silnejších protihráčov (to bol tip pre tých horlivejších). V tomto prípade však treba počítať aj s možnosťou, že budete sledovaní skutočne pozorne.
Destroyer (D, Dessie) je co do náročnosti své výstavby a provozu takový Bombardér proti poletujícím cílům. Má sice RF bonus jen proti Bitevním křižníkům (2x), ale je mu vlastně jedno do jaké lodi pálí prostě ji sestřelí. Když se slétne více těchto vesmírných pořízků dokážou rozložit na součástky i Hvězdu Smrti a to se počítá.
Citace od "Dagobert"
Destroyer, čo k tomu napísať, má len jedinú nevýhodu a to je tá hrozná spotreba. Táto loď patrí k tým bez ktorých by to v poriadnej flotile skutočne nešlo. Znesie toho hrozne veľa a jediné z čoho posádky destroyerov majú skutočný strach sú death stars, no tento prípad palatí aj v opačnom garde. Každopádne sa s rojom týchto sršňov sa dá veľmi efektívne a bez strát rozbíjať menšia letka aj s obranou.
Hvězda smrti (DS) je nechutně pomalá, drahá, pomalu se stavící… a vůbec prostě bezva loď. Smečka těchto mastodontů dokáže otevřít skoro každou obranu a to beze strát . Jen si na to obvykle budete muset počkat 10-12 hodin tam a to samé zpátky. Takže si užijete spoustu legace nejen při vašem útoku ale možná také při návratu. Kdy na vracející se Hvězdy nebudete čekat pouze vy...
Citace od "Dagobert"
Je to niečo ako plachetnica s atómovými torpédami, ktoré chŕli v kadencií ruskej kaťuše. Plachetnica sa pohybuje pomaly ale bez nároku na deuterium, teda až na pár kvapiek. Znepokojujúce je skutočne len to slovíčko pomaly, ktoré može potrápiť hlavne v počiatkoch vašej DS flotily. Predsa len v tejto hre je doležitý čas, čím ste rýchlejší, tým menej dáte priestoru nepriatelom sformovať sa na obranu či útok. Takže ak chcete vlastnit flotilu hviezd nebolo by naškodu začať najskôr so stavbou nejakého fodderu. Tiež je dobre pri každom vzlete a dopade útoku previesť nejakú lesť ktorá zvýši vašim hviezdam šancu na prežitie.
Bitevní křižník (BC), pokud se některá z lodí dá označit jako postrach pro jiné pak je to právě BC. Bonusovou RF má snad proti všemu co se udrží ve vzduchu Špionážní sonda (5x), Solární satelit (5x), Malý transportér (3x), Těžký stíhač (4x), Velký transportér (3x), Křižník (4x), Bitevní loď (7x) takže jeho využití je jasné. Chcete-li zničit soupeřovu letku, vezměte několik stovek BC podpořte je trochou D přimíchejte pár tisíc LF a hurá na věc.
Citace od "Dagobert"
Tak a sme na samom vrchole strojnej evolúcie. Tento stroj pokiaľ je dobre ukrytý pred súperovou paľbou bude kľúčom k vašim úspechom. Je to superrýchly luxusný tovar s nízkou spotrebou a obrovským dopadom na nepriteľovu flotilu. Jediný problém je výrobná cena respektíve jej pomer kov/kryštál 3 čo vám pri stavbe niekolkých desiatok kusov spraví obrovské prebytky v kove. Každopádne je to elita čo rozsieva strach v srdciach nepriateľov.
-----------------
Upřímně řečeno nevím co sem napsat. Každá loď má své opodstatnění a využití, tedy snad až na Těžké stíhače
Takže při budování letky bude záležet spíše na tom pro co ji budete chtít využívat. A pokud bude vaše volba útočněji laděná, VELMI doporučuji složení letky před útokem optimalizovat podle hodnot v RF.
Naposledy upravil Inzenyr57 dne Thu Nov 08, 2012 6:20 am, celkově upraveno 2 krát
Inzenyr57- Admin
- Počet příspěvků : 639
Datum Registrace : 28. 04. 10
Sheet
Health:
(100/100)
Náboje:
(10/10)
Re: Doktorův průvodce po OGame (original verze 1.1a)
Aktualizace na verzi 1.1a + předělání na originální design + lehké opravy chyb a nesrozumitelností by ladam.
VII. Zpomalování útoku, APP, ninja a blind/half-blind phalanx
VII. Zpomalování útoku, APP, ninja a blind/half-blind phalanx
- Spoiler:
- Jak se dělá útok na "íčko" a co mu předchází jistě pochopí i naprostý začátečník. Poslání sondy a podle výsledku špionážní zprávy následně několika transportérů mu zabere jen pár minut. O tom se zde není třeba rozepisovat.
Jiná věc už ale je pokud posíláte útok na aktivního hráče kde na vás čeká jak jeho obrana případně letka, přičemž počet vašich lodí narůstá odpovídajícím způsobem, tak také možná letka někoho jiného. A je v podstatě jedno jestli se bude jednat o jeho aliančního kolegu nebo někoho z listu přátel kterého požádal o pomoc před vaším útokem. Aby jste předešli události která se na ogame označuje jako ninja, tj. situace kdy těsně před vaším útokem dosedne na planetu nebo měsíc letka o které nemáte ani tušení a tu vaši rozseká na cucky . Používá se tzv. zpomalení. Jde o to že využijete možnosti připojit k již letícím lodím další a tak posunout čas příletu vašeho útoku. Nevím jak je tomu na uni1 a 2 které nepodporují ACS/APP (viz. ACS)ale předpokládám že tam tato možnost není.
Takže jak se to dělá ? Řekněme že vy jako útočník jste se rozhodli zaútočit na obránce a pošlete útok který u něho bude za 55 minut. Obránce se přihlásí 10 minut po zahájení vašeho útoku, ale protože to není žádný zmatkař, tak jediné co udělá je že o tom informuje svého souseda kterého má náhodou v listu přátel. Tím že obránce neudělá mimo přihlášení a informování svého kolegy nic jiného, zůstane jako poslední známka aktivity na jeho planetě vaše špionáž. Mezi tím si jeho spoluhráč spočítal že u obránce bude za 38 minut, počká na správný čas a pošle mu svou letku na pomoc tak aby dosedla 2 vteřiny před příletem vašeho útoku.
Nemá smysl posílat sondy na kontrolu každých pět minut, protože stejně nikde nic neuvidíte. A vůbec nejhorší co můžete udělat je poslat sondu méně než 15 minut před útokem, tím vytvoříte u obráncovi planety aktivitu (hvězdičku) a i kdyby se mu tam pak slétlo všechno co má tak vy si toho nevšimnete.
Vy naopak budete vše naprosto v klidu sledovat a akci zpomalení si předem připravíte. Poté co útok odešlete se přepnete do výpisu letek a zvolíte u něj Formace. Tím si zpřístupníte možnost přidání lodí buď svých nebo někoho koho chcete přizvat. Asi tak 4 minuty před dopadem útoku pošlete sondu tak aby provedla scan přesně ve stejném čase nebo dvě tři vteřinky po. Pak vezmete další sondu a přidáte ji do formace s vaší útočící letkou tak aby výsledný čas útoku byl o cca 30 vteřin později než původně.
Pokud obránci někdo letí na pomoc nebo on sám přesouvá letky k obraně, tak tohle všechno zachytí vaše sondy které přiletí v původním čase útoku a vy tak máte šanci reagovat. Naopak, jak případný APP obránce tak obránce samotný nemůže po odeslání lodí již čas příletu měnit.
Všem jasné ?? Tak pro jistotu jen jako příklad !!
1. útočník posílá sondy
2. čte zprávu a posílá útok který má přílet na 18:55:10
3. obránce se přihlašuje k účtu v 18:10:00 a informuje svého spoluhráče o vašem útoku
4. spoluhráč spočítal dobu letu a odesílá svou letku na APP obranu s trváním 1 hodina (na to se často zapomíná a letka se pak po příletu jen otočí a letí zase domů… což je velká nepříjemnost ) a časem příletu 18:55:08
5. útočník vytváří formaci a zjišťuje si časy kdy je třeba vyslat sondy
6. cca 4 minuty před příletem útoku posílá útočník sondu na 20% rychlosti, tak aby provedla scan v 18:55:11
7. minuta a půl do dopadu útoku, útoční přidává sondu na 50% rychlosti a brzdí ho tak o 30 vteřin na čas 18:55:40
8. scan přináší zprávu o lodích obráncova spoluhráče čekajících na naši letku
9. hypnotizujeme monitor a zoufale vyhlížíme tlačítko odvolat
10. odvolání se podařilo, jdeme se opláchnout studenou vodou a dát si něco k večeři
Tahle maškaráda má pochopitelně smyl jen v případě že nemáte obráncovu planetu pod falangou nebo neútočíte na měsíc. Hmm, tedy ona to není tak úplně 100% pravda, ale necháme ve hře trochu tajemství…
Zpomalení se také často využívá k tomu aby se zabránilo krádeži DF při útoku letkou HS (viz. VI. Letka). Tam se ale řídíte podle příletu svých Recyklátorů a tak můžete zpomalení provést klidně o 45 minut, takže případná letka cizích Recyklátorů se jen naprázdno otočí.
Jak už bylo zmíněno existuje ve hře cosi čemu se říká APP obrana nebo útok. V případě obrany můžete požádat někoho ze své aliance nebo listu přátel aby vám poslal svou letku na obranu před útočníkem. Což udělá jednoduše tak že jako cíl vybere souřadnice vaší planety/měsíce a v typu mise zvolí APP obranu s tím že může zadat dobu jejího trvání.
Něco podobného je to i v případě APP útoku s tím rozdílem, že se ho může účastnit kdokoliv komu pošlete pozvánku. APP útok můžete udělat i sami například tak že do do formace postupně sloučíte letky z více vašich planet. Nebo ho využijete k rozdělenému návratu letky z útoku. Což zní sice hrozně, ale podstata je jednoduchá. Řekněme že vašeho útoku se budou účastnit Destroyery, Bombardéry, Bitevní křižníky a Křižníky. V takovém případě máte samozřejmě možnost poslat vše dohromady, ale tím to jednak velmi usnadníte případnému útočníkovi při vašem návratu a také obránce má od začátku jasno s čím na něho letíte a podle toho zařídit případnou APP obranu. Mnohem lepší je poslat více částí letky s různou rychlostí letu a ty následně sloučit do formace.
Takže řekněme že jako první vyrazí jeden Velký transportér na 50% rychlosti který stanoví čas útoku viditelný na případné falanze. Následně k němu přidáte Destroyery na 60% rychlosti, Bombardéry na 70%, Bitevní křižníky na 90% a nakonec Křižníky na 80%. Celá letka pochopitelně dorazí společně, ale vracet se budou v naprosto jiný čas a tak by případný útočník musel poslat útok proti každé letce samostatně a při tom ještě vycházet pouze z odhadu.
Čímž se dostáváme k tzv. poloslepé falanze (half-blind phalanx). Toto označení se používá když útočník nezná/nevidí přesný čas návratu, tedy tam kdy na planetu odkud letka vzlétla nedosáhne jeho falanga nebo startovala z měsíce. Má tak k dispozici pouze čas útoku získaný falangou nad obráncovou planetou nebo o něm byl informován a z něho společně s údaji o úrovni pohonů a typů lodí útočníka musí čas návratu dopočítat.
Ještě větší dovednost vyžaduje od hráče tzv. slepá falanga (blind phalanx). U poloslepé falangy máte k dispozici alespoň jeden pevný bod respektive čas se kterým je možné pracovat. Teď už nevíte nic . Tedy ona to není tak docela pravda, jen vám potřebné údaje hra takříkajíc neservíruje, ale musíte si je zjistit sami. Základem jsou pochopitelně informace o letce kterou máte v plánu chytit a dosažených technologiích. Následně se obrňte trpělivostí a připravte se na několika denní či spíše několika týdenní sledování chování vybraného hráče. To znamená především kdy je aktivní, kdy a jak respektive kam dělá FS např. sledováním DF nebo aktivitou na okolních měsících atd. Tohle je ochotno podstupovat jen velmi málo lidí a ještě méně dokáže získané údaje správně vyhodnotit. A tak se dá říci že blind phalanx je výsadou hráčů s postižením top10 .
-----------------
Citace od "Přečtěte si toto upozornění"
Při APP není možno přidat k útoku lodě, pokud by se tím rychlost skupiny snížila o více než 30% původní rychlosti.
Falanga odkaz na fórum : http://board.ogame.cz/Thread&threadID=4889/
- Spoiler:
- Měsíc je koule která vznikne z trosek lodí po boji. Bohužel se tahle záležitost nedá stoprocentně naplánovat a musíte se spolehnout na max. 20% šanci pro jeho vznik. Pokud se vše povede dočtete se v bitevní zprávě něco jako „ …ohromná mračna trosek se sráží na oběžné dráze a vytvářejí měsíc… “ Ten poté krouží kolem vaší planety a umožní vám stavět stavby které nejsou na planetě dostupné.
Základna na Měsíci je prostě základna na měsíci, bez ní se tam nedá dělat vůbec nic. Funguje to tak, že každá úroveň základny vám „vybetonuje“ tři plácky kde pak můžete stavět obvyklým způsobem, ale na čem stojí ta první základna … ?
Nezapomeňte při stavebním plánování počítat s jednou volnou pozicí pro každé její vylepšení. Takže ve finále máte dvě volná místa na stavu něčeho jiného.
Někdo staví na měsíci sklady což je totální pitomost, protože sklady potřebujete jen tam kde se něco produkuje. O něco menší pitomost je Hangár stavěný kvůli obraně, ale upřímně „Co chcete na měsíci bránit ??“ Když tam máte složené suroviny, je u nich i letka a tak to prostě před útokem naložíte a zmizíte. Pokud u toho nebudete tak vás těch pár Raketometů co si díky Hangáru pořídíte stejně nezachrání a navíc se vám stavba ostatních mnohem užitečnějších budov díky nedostatku místa o dost prodraží.
Sensor Falangy je něco jako radar, takový Velký Bratr.
Je to po bezpečnějším přístavu pro vaši letku podle mne hlavní důvod proč si hráči pořizují měsíc. Pro někoho to je možná Hyper brána, ale i když je přesun velké letky na pár kliknutí bezva věc. Tak velkému „Sauronovu oku“ se to podle mne nevyrovná.
Tenhle vynález váz nechá nahlédnout do hlubin vesmíru a vy tak můžete pozorovat letky ostatních hráčů na jejich putování tichem. S každou úrovní Falangy vidíte do vzdálenějších systémů od vašeho měsíce. Sice vás bude každý sken stát 5k deuteria, ale pokud se vám podaří zastihnout vracející se letku jiného hráče. Můžete přílet té své načasovat cca 2-3 vteřiny po jeho návratu a vaše snaha bude odměněna spoustou trosek k odvozu. V ideálním případě to nebudou trosky vašich lodí .
Hyperprostorová Brána je výborná na přesuny velkého množství lodí na obrovské vzdálenosti a to vše rychle a zadarmo… no neberte to, že.
Než ji budete moci použít má to jen tří malinké háčky. Tím prvním je potřeba vlastnit minimálně dva měsíce aby bylo dokud a především kam letku přesunout. Dalším je skutečnost, že vás budou dohromady stát dvě brány 4M kovu, 8M krystalu a 4M deu. A nakonec to celé budete stavět pekelně dlouho v závislosti na úrovni vašich "měsíčních" robotů.
Ale až to doděláte můžete třeba zkusit tzv. „rybařit“ To necháte na jednom z měsíců pár mega surovin a zaparkovaných pár stovek lodí. Na druhém budete sedět s bojovou letkou a tiše jako na rybách čekat kdo se chytne. Až vyrazí útočník za snadnou kořistí vy jen počkáte na správný okamžik a pak na jedno klinutí přesunete svůj uvítací výbor 2 vteřinky před jeho přílet. Co se asi stane s útočící letkou je vám asi jasné…
mise „Zničení měsíce“ :
Když už víte jak může měsíc vzniknout a jaké výhody to majiteli přináší. Jistě vás také napadne jestli by jste hráče který vám díky němu značně znepříjemňuje hraní nemohli o měsíc zase nějak připravit. Dobrá zpráva je že to jde .
Budete k tomu potřebovat Hvězdy Smrti (HS), protož ty jediné si s tou otravnou koulí dokážou poradit a k tomu pořádnou dávku štěstí. „Drobnou“ nepříjemností je totiž fakt že při pokusu o zničení měsíce je poměrně velká šance aby společně s ním byly zničeny i útočící lodě.
Takže jak na to ? Zjistíte si velikost měsíce na něhož budete útočit, poté vezmete pár vašich HS a celé to šoupnete do kalkulátoru - http://o-calc.com/?sec=_rip&lang=en. Ten vám na základě těchto údajů spočítá jak velká je šance na jeho zničení a také to s jakou pravděpodobností se vaše HS už nevrátí domů. Až budete s vývojem útoku spokojeni zvolíte cíl, správný počet HS, poté vyberete misi „Zničení měsíce“ a pak už nezbývá než doufat že se dílko podaří.
K předchozím řádkům se vážou dvě věci, zaprvé pokud máte možnost ovlivnit procentuální šanci při vzniku svého měsíce, VŽDY se snažte aby bylo dosaženo 20% šance. Tak nejen zvýšíte pravděpodobnost že se to povede, ale také dosáhnete větší velikosti což při pokusu o jeho zničení zvedne pravděpodobnost na zničení útočící letky. A tak nejenže bude muset útočník poslat více lodí, ale možná ho i od útoku odradíte.
Tou druhou věcí je velikost vaší útočící letky HS při pokusu o zničení soupeřova měsíce. Je sice jasné že s větším počtem HS stoupne vaše šance, ale vzhledem k možné ztrátě letky doporučuji spokojit se řekněme s 25% šancí a poslat 3 útoky po 20HS. Pokud se měsíc podaří zničit, ale bohužel při tom zanikne i vaše útočící letka. Nepřijdete o všech 60HS, ale 40HS se vám vrátí domů a to je myslím podstatný rozdíl, ne ?
-----------------
jak získat měsíc odkaz na fórum : http://board.ogame.cz/Thread&threadID=250/
měsíc, falanga, hyperbrána odkaz na fórum : http://board.ogame.cz/Thread&threadID=8338/
- Spoiler:
- FleetSave aneb jak nepřijít o letku. Když už si pořídíte pár lodí, určitě bude vaším cílem je udržet ve vzduchu respektive na orbitu co možná nejdéle. Cílem okolních hráčů bude naopak snaha z vašich lodí nadělat smetí (Pole trosek - Debris Field) jež si přiletí vyzvednout jejich Recyklátory. K tomu však mají příležitost jen pokud nejsou vaše lodě v pohybu, proto je dobré je poslat na misi když nejste u netu.
Existuje více způsobů jak FS udělat. Můžete poslat útok na jiného hráče, poslat si suroviny transportem nebo rozmístěním, poskytnout někomu APP obranu nebo těžbou trosek. FS těžbou je pravděpodobně nejpoužívanější způsob ze všech. Je k němu zapotřebí dvou věcí, jednak je to pochopitelně Recyklátor a druhou jsou nějaké trosky. Co ale dělat v případě když kolem vás žádné smetí není. Vezmete sondu a pošlete ji na misi útok tam kam potřebujete. Tam vám vynikne pole trosek kam je možné Recyklátor poslat a to i v případě že na planetě obránce nebylo nic co by ji sestřelilo. Zvláštností DF je, že i když nebude vidět je tam a také to že je na něj možné létat opakovaně...
Takže jak tedy zabránit sestřelu své letky při FS ?
Je třeba říci, že pro FS je podstatné v jaké situaci se jako hráči nacházíte. Jsou čtyři možnosti do nichž se můžete dostat a je pravděpodobné že se v nich ocitnete v tomto pořadí.
1. Nemám měsíc a v mém systému nebo blízkém okolí nejsou ani žádné cizí. V tomto případě jednoduše pošlete svou letku na noc buď útokem na „íčko“ tedy neaktivního hráče, transportem nebo rozmístěním na svou kolonii, jako APP obranu případně na trosky. Pochopitelně za předpokladu, že víte jak je na tom „íčko“ s obranou, vaše kolonie splňuje požadavek na neexistenci cizího měsíce ve svém okolí, máte poblíž aliančního kolegu nebo někoho z listu přátel případně vlastníte alespoň jeden Recyklátor .
2. Nemám měsíc a v mém systému nebo blízkém okolí jsou cizí. Toto je nejhorší možná varianta. Můžete zkusit sondou zjistit jak je na tom soupeř s Falangou, ale nikdy nevíte zda se hodinu po vaší kontrole nedostaví takže spoléhat na toto bych nedoporučoval. Jako jediná správná volba je použít FS rozmístěním na svou kolonii. Pokud se vám totiž stane, že vás soupeř uvidí na Falanze a pošle útok s příletem chvilku po vašem přistání. Máte šanci rozmístění odvolat a z radaru soupeře se tak ztratit, je to jediný typ mise která má tuto vlastnost. U všech ostatních útok, transport, těžba, APP obrana bude i při odvolání nadále vaše letka na radaru vidět.
3. Mám měsíc a v mém systému nebo blízkém okolí nejsou žádné cizí. V tom případě postavte Falangu a chytejte ty z „bodu 2.“ FS provádějte podle „bodu 1.“ ovšem start bude pochopitelně z měsíce a ne z planety.
4. Mám měsíc a v mém systému nebo blízkém okolí jsou cizí. V zásadě existují dva bezpečné způsoby FS. První a dle mne lepší je APP obrana na měsíc aliančního kolegy nebo někoho z listu přátel. Přičemž bránit letíte jen na otočku ne že tam budete celou noc kroužit ! A druhou možností je Recyklace, tedy z měsíce do DF.
Citace od "Dagobert"
FLEETSAVE, tak toto slovíčko sa vám zaryje hlboko do pamati a zahoríte zvedavosťou čo to vlastne je, špeciálne ak vám ho spomenie hráč, ktorý vám práve rozsekal letku na márne kúsky. Veta bude formulovaná asi takto: „ nenadávaj mi prosím, mal si robiť FLEETSAVE...“
O čom to ten blázon vlastne píše? Pokiaľ to napíše celým slovom, dá sa ešte ako tak vytušiť o čo ide, no pokiaľ sa spomenie len skratka FS, tak ak netušíte čoho sú to iniciály, sami sa z toho isto nevysekáte. Zvedavosť je jedna vec, no osobná hrdosť vládcu porazeného impéria je vec druhá, takže sa na to z najvačšou pravdepodobnosťou útočníka nespýtate. Vec odložíte na neskôr, keďže ste práve prišli o letku, tak to nie je až také horúce, a nemusíte tú blbú vec robiť hneď.
Fleetsave je niečo, ako letka v bezpečí, ja som síce niečo podobné prevádzal, teda aspoň som sa snažil. Pretože môj bezpečný fleetsave vyzeral asi tak, že som posielal transporty na vlastné planéty v okolí. V tom čase som nevedel akému riziku sa vystavujem (odchyt letky pri návrate), začínal som totiž na vesmíre, kde bol mesiac rarita za ktorej vzhliadnute bolo treba listovať vzdialenosť 30 systémov. Vtedy som si myslel, že mesiac je niečo ako ďalšia planéta, ktorú si aj rovnakým spôsobom budem môcť zastavať, len som nevedel prísť na to, ako na tú vec pošlem špionáž. Každopádne fleetsave som robil len do času, kým som ho považoval za potrebný, teda do času, kedy som dostaval svoje obrnené veldielo s 10 plazmami, ktoré sa podľa mojho zmýšlania nedalo prekonať. V tom čase bol vo vesmíre najvačším fleeterom White Haven, ktorý mal aj vlastné fórum, zvykol sa tam pochváliť keď mu niečo vyšlo. No a keď bolo po mojej letke dočítal som sa priamo u neho:
„Hráč dagobert: nezvládnutý fleetsave“ (originál je na blogu White Haven na Ogame.cz)
24.11.2007, 11:13
Hráč counter, se kterým občas obchoduji, mě poprosil, abych se více rozepisoval o svých bitvách a nebral ohled na ty, kteří to považují za chlubení, protože jeho osobně to docela zajímá. Takže dobře - mám tu jeden příběh. Včera kolem půl sedmé jsem se vydal puknout letku hráče dagobert. Měl 138 malých transportérů, 44 velkých, 139 lehkých stíhaček, 79 bitevních lodí, 71 recyklátorů, 48 sond, 20 bombardérů, 74 satelitů, 17 destroyerů a 25 bitevních křižníků (+ pozemní obrana ve formě 10 raketometů, 40 lehkých laserů, 55 těžkých, 20 gausů, 50 iontů a 10 plazem). Shrnuto: trosky kolem 4 milionů.
Díky plazmě jsem musel zaútočit s většinou své letky a to se nepříznivě projevilo na spotřebě deuteria - myslím, že to bylo kolem 250 tisíc. Obvykle to vypláznu bez přemýšlení, ale jednalo se o moji novou bojovou planetu, kde jsem měl naskladněno pouhých 300 tisíc jednotek. Tento výlet by mi tak spotřeboval většinu mých zásob, nicméně jsem to risknul a letku vyslal. Doba letu: kolem jedné hodiny. Po půlhodině jsem si ovšem všiml nepříjemné hvězdičky aktivity. Byla ovšem pouze u této planety. Jeho okolní planety zůstávaly neaktivní, a tak jsem se spokojil s vysvětlením, že ho někdo skenoval. Pro jistotu jsem ovšem vyslal sondou, abych ověřil, zdali letka na planetě zůstala, nebo zdali tam nějaká letka nepřiletěla na APP obranu - v okolí totiž mělo několik hráčů měsíc. Výsledek špionáže: letka zůstala, nikdo nepřiletěl.
Na mobilním telefonu jsem si nastavil odpočet na 27 minut a šel hrát Crysis. Když mobil začal halasně vyhrávat melodie, že je už čas, přepnul jsem se opět do Ogame.cz a zkontroloval dagoberta. Vypadalo to, že mám smůlu, a že jsem vyhodil 250 tisíc deuteria jen tak do vesmíru, protože tam opět byla hvězdička aktivity. Vyslal jsem sondy a zjistil, že letka tam pořád je, nicméně jsem se již začal smiřovat s tím, že tento puk nevyjde. Tento pocit ještě umocnil samotný dagobert, když mi necelou minutu před útokem napsal, že “všetko posielám preč, kašli na to”. Než jsem se ovšem stihl rozhodnout, zdali letku ponechám v útoku nebo ne (protože nemá smysl ztrácet lodi kvůli pozemní obraně bez odpovídajícího zisku surovin), letka zaútočila.
A tady mě čekalo největší překvapení celého dne. Dagobert z nějakého důvodu letku vůbec neodvolal! Těžko říci proč - je možné, že čekal na poslední okamžik a nestihl to. Nevím. Každopádně o celou letku přišel a já začal vesele počítat budoucí zisky ;-). Recyklátory přiletěly o hodiny později, uklidily nepořádek kolem planety a já jsem získal celkem 2.657.359 kovz, 1.717.145 krystalz a 52.106 deuterium.
Tak a teraz aby sme sa z tohto nešťastného prípadu poučili, vypíšem kde sa stali chyby:
1.) Nečítanie návodov
2.) Slabá a zle zostavená obrana (viac sa dočítate v kapitole obrana)
3.) Nerobenie fleetsavu (bez neho, by útočník lode v mojej neprítomnosti neodhalil)
4.) Nesledovanie nových planét silných hráčov v blízkom okolí
5.) Spanikárenie a zbrklé prečítanie časového údaju (obranca si myslel, že do dopadu útoku má ešte1 hodinu a 35 minút, no nakoniec to bola minuta a 35 sekúnd)
Začiatočníckym chybám sa nevyhne nikto, dôležité je či sa z nich dokážete poučiť alebo budete obviňovať a nadávať všetkým okolo. Samozrejme tento nešťastný prípad sa týka hráčov, ktorí keď kúpia nový televízor, práčku, prípadne idú skladať nejaký nábytok, považujú pri rozbalovaní knižku s návodom len za ďalšiu prekážku brániacu tomu, aby si novú vec prvý raz obchytkali. Návod je proste strata času a my predsa najlepšie vieme čo treba. Vývojový tím produktu, ktorý sa luďom takýchto výnimočných kvalít dostane do ruky, je tlupa neschopných opičiakov, ktorí na tom zanechali samé nedostatky. No veci sa majú inak, televízor spojazdníte bez návodu, skriňu tiež zložíte na druhý pokus, ale ak nechcete zošalieť, tak si v prípade ogame návody radšej prečítajte.
Ak chcete mať komplexnú predstavu o hre, dobre si prečítajte práve tento návod, je tu všetko čo na začiatok hráč ogame potrebuje vedieť aj s linkami a odkazmi na potrebné pomocky.
-----------------
Proč se odvolaná mise rozmístění neobjeví na radaru Falangy ?
Je to proto, že u ostatních misí je vždy cílová planeta ta ze které startujete. Zaútočíte, transportujete, uděláte APP obranu nebo vytěžíte trosky ale VŽDY se vracíte na místo startu.U rozmístění respektive při jeho odvolání cíl jakoby zanikne a tak není na Falanze vidět.
Proč dělat FS z měsíce když tam nemám obranu ?
Na měsíc není možné použít Falangu. Pokud vás bude někdo chtít chytit když děláte FS z měsíce, bude muset skenovat planety okolo a váš návrat poté vypočítat. Prostě když poletíte na hráče ABC s tím že útok proběhne ve 3 hodiny ráno a útočník ho oskenuje. Uvidí váš útok a z úrovně vašich pohonů a složení letky dopočítá přesný čas vašeho návratu.
Proč je lepší dělat FS APP obranou na měsíc než těžbou trosek ?
Je to podobné jako u předchozí otázky. Ani na jeden měsíc nebude moci útočník použít Falangu a tak bude muset případný útok založit na svém odhadu.
Pokud využijete k FS pole trosek je možné sledováním vaší aktivity a nastřelením viditelného DF v systému kam pravděpodobně děláte FS recyklací vypočítat dobu vašeho návratu.
Jak je možné letět na DF které není vidět ?
Pokud je hodnota vzniklého DF nula např. po útoku sondy na planetu kde nejsou žádné lodě ani obrana. Jedná se o pravděpodobně o bug nikoliv záměr tvůrců hry, ale to vám může být jedno. Nebo tam DF je ale hra ho nezobrazuje, to je proto že viditelné DF je až od hodnoty 600 ks surovin. A z každé zničené lodě jde do DF 30% což při ceně sondy 1k krystalů je cca 300ks surovin.
těžba odkaz na fórum : http://board.ogame.cz/Thread&threadID=4881/
- Spoiler:
- Díky popularitě hry vynikla v komunitě hráčů celá řada nástrojů které vám pomohou.
Než se rozhodnete na někoho zaútočit nebo budete zvažovat své šance při obraně planety je více než vhodné si budoucí bitvu vyzkoušet na nečisto.
K tomu vám dobře poslouží např. tyto simulátory :
------------
| http://drago-sim.com/index.php?lang=czech
| http://websim.speedsim.net/index.php?lang=cz
| http://setaron.ru/ogame/sim/index.cgi?lang=cz
|
| používání simulátoru odkaz na fórum : http://board.ogame.cz/Thread&threadID=4868/
------------
Přemýšlíte nad náklady na vaši kolonii, letku, délkou výzkumů. Případně potřebujete zjistit dobu letu ať již vaši nebo cizí letky, či vašich raket. Nebo se dokonce připravujete na sestřel nepřátelského měsíce ? Pak jistě oceníte kalkulátory :
------------
| http://o-calc.com/
| http://calcogame.jimmywest.se/
| http://www.toolsforogame.com/costes/costs.aspx?idi=cs-cz
------------
A poté co jste si vše naplánovali spočítali a nasimulovali by byla škoda úspěšnou bitvu nevystavit na ogame fórum. Což pochopitelně nelze bez přehledné a pěkné úpravy celé bitevní zprávy tak aby byla ostatními náležitě oceněna.
S tímto vám pomohou konvertory bitevních zpráv :
------------
| http://crconv.vafan.se/
| http://crconv.dejma.net/?FS_lang=cz
|
| použití konvertoru odkaz na fórum : http://board.ogame.cz/Thread&threadID=4867/
------------
K hraní Ogame je nejlepší používat prohlížeč Mozilla Firefox pro který díky jednoduchosti jejich přidávání existuje množství doplňků a scriptů. Asi největším pomocníkem je FoxGame. Ten vám do hry přidá množství užitečných informací a také umožňuje drobně upravit interface hry.
Citace od "Přečtěte si toto upozornění"
Samozřejmě existují i další "udělátka" které je možné si pro hraní přidat, ale mějte na paměti že v současné době jsou povoleny jen FoxGame, NeoGame a GalaxyTool. Než tedy použijete něco jiného, zajděte na fórum a zjistěte si co vás čeká pokud zrovna to vaše povolené není.
------------
| http://firefox.mozilla.cz/
| https://addons.mozilla.org/cs/firefox/addon/foxgame/
------------
Další šikovnou záležitostí je GalaxyTool který umožní alianci nebo vám a vašim kamarádům z listu přátel sdílet náhledy galaxií, špionážní zprávy, rozmístění planet ostatních hráčů, sledování vývoje planet, letek, výzkumů…. a spoustu dalších věcí. A to vše díky automatickému načítání do databáze skrze plugin ve vašem prohlížeči. Aby tohle všechno bylo funkční je třeba vynaložit trochu úsilí a mít jisté technické znalosti, ale určitě to za to stojí.
------------
| http://en.wiki.galaxytool.eu/index.php/Main_Page
------------
Abych nekřivdil tvůrcům že nechávají všechna vylepšení jen na komunitě hráčů přidám i odkaz na vychytávku která se objevila nedávno. A to MMOGAME portál, který sdružuje přihlášení do všech her od GF skrze přidělené ID. Sám tuto službu již nemám možnost vyzkoušet a tak odkaz na ni sem dám na základě Dagobertova upozornění, dik .
Citace od "Dagobert"
práve som sa zaregistroval na MMOGAME a asi by si to mal dať medzi prostriedky, zdá sa to výborný pomocník, netreba vyplňovať heslo a otvoríš si okná aj viacerých hier len jedným kliknutím...
------------
| MMOGAME portál odkaz na fórum : http://board.ogame.cz/Thread&threadID=28973/
------------
No a nakonec ještě odkaz na web nástroje na fóru : http://board.ogame.cz/Thread&threadID=21782/
- Spoiler:
- Tak jako každá společnost ať už v reálném nebo herním životě má i soužití lidí na Ogame jistá pravidla. Určitě nebude na škodu vědět co se ve hře smí nebo nesmí a předejít tak nepříjemným situacím kdy vaše vesmírná civilizace zanikne jen proto že jste dostali BAN
O oficiálním fóru platí to samé i když následky zablokování účtu na něm nebudou tak fatální. Ale přijdete o možnost vyjadřovat se k dění ve hře a především publikovat své úspěchy.
pravidla hry odkaz na fórum : http://board.ogame.cz/index.php?page=Thread&threadID=5
pravidla fóra odkaz na fórum : http://board.ogame.cz/Thread&threadID=4/
- Spoiler:
- Poděkování...
Jednak děkuji vám všem kteří jste dočetli až sem, už to je pro mne oceněním že práce kterou jsem tomu věnoval nebyla zbytečná.
Poté Dagobertovi díky jehož spolupráci se z průvodce snad stane ceněný informační materiál a nezůstane pod nánosem prachu kdesi v koutě tohoto portálu.
Možná by mu časem slušelo přesunutí mezi návody ... já vím je to poněkud neskromné, ale kdo se nezeptá nic se nedozví.
A nakonec jen dodám. Pokud se na tohle dílko snese kritika, což je pochopitelně vaše právo, udělejte to prosím slušně a vemte předtím v potaz, že práce s tím bylo opravdu dost. A nikdo (tedy bohužel ani já ) není dokonalý...
s pozdravem Doktor
P.S. Jen pro zajímavost sem přidám odkazy na prvopočátky celého psaní Průvodce
Doktorův průvodce po ogame, 1.díl : Začínáme... - http://board.ogame.cz/Thread&threadID=23901/
Doktorův průvodce po ogame, 2.díl : Kolonizace... - http://board.ogame.cz/Thread&threadID=23931/
Doktorův průvodce po ogame, 2.díl : Kolonizace... (vystřižené scény... totiž věty ) ) - http://board.ogame.cz/Thread&threadID=23947/
Doktorův průvodce po ogame, 3.díl : Letky a obrana... - http://board.ogame.cz/Thread&threadID=24028/
Doktorův průvodce po Ogame (plná verze) - http://board.ogame.cz/Thread&threadID=29258/
Pro skutečné obdivovatele mých slohových cvičení ještě několik perliček :
Když jsem se ve svých začátcích snažil pochopit zákonitosti špionáže : http://board.ogame.cz/Thread&threadID=2720/
jak může také může vypadat ranní útok v mém podání http://board.ogame.cz/Thread&threadID=21894/ ("." do jména hráče nepatří)
tady jsem dostal pěkně na prd... http://board.ogame.cz/Thread&threadID=16768/ (moje reakce (pochopitelně vtipná ) je přibližně ve třetině threadu)
reakcí na nepříjemný víkendový sestřel http://board.ogame.cz/Thread&threadID=18903/ bylo dlouhodobé zamražení účtu
nečekané události mne ovšem vtáhly zpět do ogame http://board.ogame.cz/Thread&threadID=19335/
Inzenyr57- Admin
Sheet
Health:
(100/100)
Náboje:
(10/10)
Tak to je suprově napsaný !
Bače- Počet příspěvků : 17
Datum Registrace : 09. 10. 12
Věk : 29
Sheet
Health:
(100/100)
Náboje:
(10/10)
ladam to aktualizoval.
Inzenyr57- Admin
Sheet
Health:
(100/100)
Náboje:
(10/10)
promiň, že jsem to tam napsal, ale přece jen jsem nad tim strávil docela dost času tak aspoň ať je vidět, že jsem u toho málem chcípnul
ladam.- Počet příspěvků : 740
Datum Registrace : 29. 11. 10
Domoviště : pod mostem :D
Sheet
Health:
(98/100)
Náboje:
(10/10)
SUPER!
Fakt povedený!
Hlavně ty letky, ale všechno prostě super užitečné, jen třeba mě napadá využití těžkého stíhače, tedy do expedic - poslat 100 těžkých stíhačů pomůže při srážce s UFOny nebo vožralými piráty a celkem to je levnější na deuterium jakožto pohonnou hmotu.
Jinak, pravda, jsou k prdu
Hlavně ty letky, ale všechno prostě super užitečné, jen třeba mě napadá využití těžkého stíhače, tedy do expedic - poslat 100 těžkých stíhačů pomůže při srážce s UFOny nebo vožralými piráty a celkem to je levnější na deuterium jakožto pohonnou hmotu.
Jinak, pravda, jsou k prdu
anonyme0273- Počet příspěvků : 6
Datum Registrace : 21. 04. 13
Sheet
Health:
(100/100)
Náboje:
(10/10)
Sheet
Health:
(98/100)
Náboje:
(10/10)
Přestaňte tu prdět!
Inzenyr57- Admin
Sheet
Health:
(100/100)
Náboje:
(10/10)
jenom jsem tam nenašel jak je to s čestnými body vysvětlí mi to někdo?
Itory- Počet příspěvků : 18
Datum Registrace : 05. 03. 13
To tam bohužel neni, protože ten manuál je psanej ještě než se to zavedlo :/.
Moc toho o tom nevim, protože jsem cca rok nehrál a po návratu do OGame už to bylo zavedený, takže jsem to nikdy moc neřešil , nicméně základní info vim -
1) Jsou záporný a kladný body a dostáváš je za útoky.
2) Kladný body dostáváš za útoky na čestný cíle (v galaxii jsou napsaný žlutě a maji za jménem v závorce "bo")
3) Záporný body dostáváš za útoky na hráče, kteří jsou v galaxii normálně barevní (bíle).
4) Kladná vyznamenání jsou - Pán hvězd (500 + kladných bodů), Vládce (tušim 3400 + kladných bodů) a Císař (to je nějakejch 34 000 + kladnejch bodů, ale to bych fakt kecal ) a Záporná jsou - Bandita (500 + záporných bodů), Mistr Banditů (2500 + záporných bodů) a Král nabditů (ou tak to je nějakejch 25 000 + zápornejch bodů nebo nějak tak, jistej si nejsem )
Pokud jsi bandita, tak ti nemůže nikdy uprchnout letka při útoku na tebe a ten, kdo na tebe útočí, tak ti může pokud na to má lodě vyrabovat všechno co máš (ne pouze 50% jako je to normálně) a pokud útočíš na čestnej cíl nebo máš nějaký kladný vyznamenání, tak naopak dostáváš víc surovin než 50% při útoku ty (přesný % nevim).
Já měl zatim v zápornejch max Mistra Banditů a v kladnejch max Pána hvězd, protože se to pořád přelejvá - někdy za útok kladný a někdy záporný, takže se pořád pohybuju mezi 1000 + a 10 000 - :DDDD (ty mínusový mám častějc xD)
Moc toho o tom nevim, protože jsem cca rok nehrál a po návratu do OGame už to bylo zavedený, takže jsem to nikdy moc neřešil , nicméně základní info vim -
1) Jsou záporný a kladný body a dostáváš je za útoky.
2) Kladný body dostáváš za útoky na čestný cíle (v galaxii jsou napsaný žlutě a maji za jménem v závorce "bo")
3) Záporný body dostáváš za útoky na hráče, kteří jsou v galaxii normálně barevní (bíle).
4) Kladná vyznamenání jsou - Pán hvězd (500 + kladných bodů), Vládce (tušim 3400 + kladných bodů) a Císař (to je nějakejch 34 000 + kladnejch bodů, ale to bych fakt kecal ) a Záporná jsou - Bandita (500 + záporných bodů), Mistr Banditů (2500 + záporných bodů) a Král nabditů (ou tak to je nějakejch 25 000 + zápornejch bodů nebo nějak tak, jistej si nejsem )
Pokud jsi bandita, tak ti nemůže nikdy uprchnout letka při útoku na tebe a ten, kdo na tebe útočí, tak ti může pokud na to má lodě vyrabovat všechno co máš (ne pouze 50% jako je to normálně) a pokud útočíš na čestnej cíl nebo máš nějaký kladný vyznamenání, tak naopak dostáváš víc surovin než 50% při útoku ty (přesný % nevim).
Já měl zatim v zápornejch max Mistra Banditů a v kladnejch max Pána hvězd, protože se to pořád přelejvá - někdy za útok kladný a někdy záporný, takže se pořád pohybuju mezi 1000 + a 10 000 - :DDDD (ty mínusový mám častějc xD)
Sheet
Health:
(98/100)
Náboje:
(10/10)
Jako že hraji od prvniho vesmíru , tohle jsou nejlepší stránky , které jsem viděl !!!!
Dallas1- Počet příspěvků : 3
Datum Registrace : 29. 04. 13
Věk : 51
Domoviště : Jičín
díky ladame aspoň toho vím víc co jsem nedokázal pochopit a najít
Itory- Počet příspěvků : 18
Datum Registrace : 05. 03. 13
Similar topics
» Unser chat/our chat/náš chat
» Druhy lodí - vše o lodích v ogame ;)
» Wrong hol co bych vam povidal..Slabsi verze :-)
» Diskuze o Ogame
» Nový vesmír na OGame.org
» Druhy lodí - vše o lodích v ogame ;)
» Wrong hol co bych vam povidal..Slabsi verze :-)
» Diskuze o Ogame
» Nový vesmír na OGame.org
GForum :: Aliance a Soutěže :: Ogame :: Návody
Strana 1 z 1
Povolení tohoto fóra: